SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.

"Det kändes som en träning"
2021-05-01 11:49
En annorlunda prisutdelning. Foto: Anders Åberg

Det blev silver på bom - den enda grenen Linnea Åberg, Älvsbygymnasterna, ställde upp i - under helgens digitala tävling i Kvinnlig Artistisk Gymnastik. Det var hennes första tävling på femton månader.

 

Linnea Åberg, 21, är van att träna nästan själv sedan restriktionerna hårdnade samtidigt som åldersgränsen för lättnader höjdes. Hon tränar två kvällar i veckan, varav en med tränare.

 

"Det kändes som en träning"

Att kliva in på tävlingsarenan blev därför ingen större skillnad för henne. Sällskapet bestod av henne själv och två filmare. Det fanns ingen som hejade och ingen att heja på, fastän de var nio deltagare i klassen CoP där Linnea tävlade.

 

- Det kändes som en träning, konstaterar hon.

 

Två fall på enda redskapet

Linnea bjöd på en svår bomserie men fick inte alla övningar godkända. Hon hade dessutom två fall och ett par större vingel, men en i övrigt fin stil och andra lyckade moment räckte till en silvermedalj. Mest nöjd var hon med en gymnastisk kombination på förträningen.

 

- Jag kände mig lätt i kroppen, säger Linnea.

 

Linnea tävlade endast bom eftersom hon fortfarande rehabiliterar sin axel efter en skada i slutet av augusti. Dessutom är gymnastikhallen hon använder inte fullt utrustad för KvAG.

 

Tränar med Lulegymnasterna

Linnea tränar med Lulegymnasterna sedan 1,5 år tillbaka. När hon tappat sin tränare inom Älvsbygymnasterna vände hon sig till föreningen i grannkommunen som tog emot henne med öppna armar. De har sett till att hon kunnat fortsätta träna under Coronapandemin, även när hon ensam blev "för gammal" inom KvAG, något Linnea är mycket tacksam för.

 

Linnea tävlar fortfarande för Älvsbygymnasterna - där hon även är tränare.

 

 

SKRIBENT: Brittmari Åberg

Digital tävling Steg 5-7
2021-04-25 09:03
Älvsbygymnaster deltog i digital tävling. Foto: Linnea Åberg:

"Det var roligt" och "Allt gick bättre än vanligt" summerar Älvsbygymnasterna Hilma Lindahls, Maja Jacobssons och Elma Stenvalls upplevelse av årets första tävling.

 

I lördags kunde en försiktig premiär hållas inom Kvinnlig Artistisk Gymnastik här uppe i region Norr, eftersom Gymnastikförbundet meddelat att digitala tävlingar är tillåtna inom gymnastiken - under särskilda former. Totalt deltog 13 gymnaster från tre föreningar.

 

Bland de bästa serierna

Träningskompisarna Hilma, Maja och Elma tävlade på Steg 5 och var rörande eniga om att det varit roligt att tävla - och att det kändes lite annorlunda med en digital tävling.

 

- Allt vart bra och det var roligt, konstaterar Elma.

 

- Kul när de är nöjda över sina prestationer och tycker att det har varit roligt. Jag är även väldigt glad för gymnasternas skull att de lyckades göra flera serier som kan vara bland de bästa jag sett dem göra, säger tränare Linnea Åberg.

 

Utmanat sig själva

Hilma, Maja och Elma tyckte alla att allt hade gått bättre än vanligt.

- Det var jätteroligt att tävla och det gick jättebra på allt, säger Hilma.

 

- Jag tror att tävlingen har varit ett bra mål i sikte de senaste veckorna som har resulterat i att i alla fall några av gymnasterna har utmanat sig själva på ett positivt sätt för att lyckas med sina serier, säger Linnea Åberg.

 

Blickar framåt

Tränaren hoppas att några fler tävlingssugna träningskompisar ska få möjlighet att vara med nästa gång. Kanske kan alla bli lite extra inspirerade av Majas summering av tävlingsdagen:

 

- Allt var roligt, det kändes lite konstigt att det var digitalt, allt gick bättre än vanligt.

 

 

SÅ HÄR GICK DEN DIGITALA TÄVLINGEN TILL:

Varje förening tävlade från sin egen gymnastikhall, endast tävlande från samma träningsgrupp fick lov att delta, domarna dömde hemifrån och endast en ledare, en livefilmare och en reservfilmare fick vara på plats. Ingen publik - förstås. Självklart vidtogs även alla "vanliga" åtgärder som finns på plats för att minska risken för smittspridning.

 

 

SKRIBENT: Brittmari Åberg

 

Bra stämning på Kristallcupen
2020-11-09 20:21
Några av de Älvsbygyymnaster som tävlade och var glada över att helgens gymnastiktävling blev av. Foto: Linnea Åberg till höger Emma Isaksson

Älvsbygymnasterna tyckte att det var roligt att få tävla och var glada över att helgens gymnastiktävling blev av. Varja Nialepka uttryckte också att det var särskilt roligt att alla hejade på varandra.

 

Under lördagen arrangerade Lulegymnasterna terminens andra Regionstävling i Kvinnlig Artistisk Gymnastik på de Svenska Stegserierna. Sammanlagt startade ett 40-tal gymnaster från Älvsbyn, Arvidsjaur, Jokkmokk och Luleå i de fyra klasserna Steg 3-6.

 

Älvsbygymnasterna deltog med fyra gymnaster i vardera klass på Steg 3-5 och de var alla överens om att det var roligt att få tävla och de var glada att tävlingen blivit av.

 

Elma nöjd med sin debut

Åttaåriga Elma Stenvall, som debuterade på Steg 5, tyckte att det kändes bra och var mycket nöjd med sin insats. Särskilt nöjd var hon över att ha klarat kipparna i barr samt att hon fixat att hoppa från låga till höga holmen - något som inte riktigt "suttit" de senaste träningarna.

 

Kul att bli hejad på

Hilma Lindahl och Maja Jacobsson var båda nöjda med hela tävlingen, men extra nöjd med friståendet var Hilma Lindahl. För Varja Nialepka gick det bättre på förträningen än på själva tävlingen, men det var roligt att tävla ändå. Särskilt kul var det att alla hejade på varandra.

 

- Det var roligt med hejandet, säger Varja Nialepka.

 

När de kommer hem vill Elma Stenvall träna extra på hoppen medan övriga vill träna mer på redskapet matta/fristående.

 

Lovisa nöjdast med hoppet

Cirka 25 gymnaster deltog på Steg 3 och 4; hälften i vardera klass. Även där var tjejerna från Älvsbygymnasterna nöjda med tävlingen. Lovisa Grahn, som tävlade på Steg 4, var extra nöjd med första hoppet som hon lyckades riktigt bra med.

 

 

SKRIBENT: Brittmari Åberg

Glädje och gemenskap på Höstcupen
2020-10-25 19:59
Foto: Bild 1 Emma Isaksson, Bild 2 Linnea Åberg

Kiruna bjöd på strålande sol och minusgrader när gymnaster från Älvsbyn, Arvidsjaur, Jokkmokk och Kiruna samlades till den första regionstävlingen i Kvinnlig Artistisk Gymnastik på nästan ett år - Höstcupen.

 

GK Norra Norden brukar årligen bjuda in till Lagcupen, men så här i Coronatider fick det bli en individuell tävling med färre deltagare. På Steg 3 och 4 var Älvsbygymnasterna största förening med sina sju av knappa 20 deltagare.

 

Extra pirrigt på bommen

Melody Granberg och Nora Näzelius tävlade på Steg 3 och de var båda nöjda med sina hopp. Däremot blev det lite pirrigare på bommen för en av dem.

 

- Benen darrade lite extra när jag stod i brygga på bommen idag, säger Melody Granberg.

 

Äntligen tävling

Både tränare och gymnaster var ense om att det var roligt att äntligen få komma iväg på tävling igen. Emma Isaksson, en av tränarna på plats, rapporterar:

 

- Det har varit en toppendag. Roligt att äntligen få komma iväg på tävling, se gymnasternas glädje och gemenskap.

 

Emma Isaksson fortsätter:

 

- Det är också roligt att träffa ledare och gymnaster från andra föreningar - givetvis på Coronaavstånd.

 

Maja klarade hängkippen

Älvsbygymnasterna stod för tre av de elva gymnasterna på Steg 5, som tävlade senare på dagen. Hilma Lindahl, Maja Jacobsson och Varja Nialepka var mestadels nöjda med sina insatser. De körde på bra och Maja Jacobsson klarade hängkippen i barr för första gången på tävling.

 

Det var ett mycket bra planerat och Coronasäkrat arrangemang.

 

 

SKRIBENT: Brittmari Åberg

Lyckad klubbtävlingsdebut
2020-10-13 18:45
Glada och nöjda gymnaster Foto: Brittmari Åberg & Johanna Elenius

För första gången på väldigt många år arrangerade Älvsbygymnasterna en klubbtävling i Kvinnlig Artistisk Gymnastik. Ett välkommet och efterlängtat tillskott då alla vårens Stegserietävlingar blev inställda på grund av Coronapandemin. Lördagens tävling blev dessutom lite av en uppvärmning inför höstens kommande tävlingar i regionen.

 

Totalt kom 33 flickor till start och stämningen var på topp. Det uppstod en nästan andlös tystnad i gymnastikhallen när Steg 1-4 började tävla. Det enda som hördes utöver ljuden från redskapen och de tävlande gymnasterna var applåder och något stöttande ord eller hejarop.

 

Glada och nöjda debutanter

 

Träningskompisarna Alva Lundqvist, Tyra Lundstedt och Edit Nordlund gjorde sin första Stegserietävling någonsin. De tyckte att det var roligt och lite pirrigt att tävla, men det var inte jobbigt.

 

Maja Rova Berg debuterade på Steg 2 och var nöjd med sin insats. Hon har tränat målinriktat för att klara av överkasten i barr, en ganska tung övning - och i Steg 2 ska man göra den två gånger.

 

Hur tycker du att det har gått idag?

- Det gick bra på alla redskap. Jag är nöjd, svarar Maja Rova Berg.

 

Hur gick det med överkasten i barr?

- Det gick jättelätt tills andra överkastet, då orkade jag inte ända upp men det var jättenära.

 

Tre gymnaster i första omgången

 

Innan gymnasterna på Steg 1-4 fick komma in i gymnastikhallen tävlade tre flickor på Steg 5. Maja Jacobsson för första gången och Varja Nialepka för andra gången medan Hilma Lindahl var den mest rutinerade på Steg 5 i sällskapet. De gjorde alla bra ifrån sig och fick med sig nyttiga erfarenheter inför framtiden.

 

Det syntes många glada miner under dagen och gemenskapen var stor; en riktig toppendag på Älvsbyvärken, trots Coronaanpassad start och prisutdelning och att tävlingen genomfördes utan publik. Tävlingen flöt på bra och båda omgångarna blev klara i förtid.

 

 

SKRIBENT: Brittmari Åberg

Information om föreningens hemmatävlingar och läger
2020-09-03 18:47

Föreningen hoppas att så många som möjligt av gymnasterna vill vara med på vår hemmatävling Anatoli Cup som föreningen arrangerar. En lämplig förstagångstävling där gymnasten tävlar mot sig själv i styrka och smidighet och där man väljer vilka grenar man vill ställa upp i. 

 

Vid hemmatävlingar, läger eller uppvisningar behöver vi hjälp med försäljning av fika, städning, uppgifter i sekretariatet och ute på tävlingsgolvet av deltagande gymnasters föräldrar. Alla tävlandes föräldrar förväntas ställa upp.


Kommande aktiviteter
Inga aktiviteter inbokade
Nyheter från föreningen
Älvsbygymnasterna, 02/05 20:32 
Älvsbygymnasterna, 01/05 11:36 
Älvsbygymnasterna, 22/12 19:51 
Älvsbygymnasterna, 14/12 18:30 
Älvsbygymnasterna, 03/10 18:06 
 
Stort tack till vår huvudsponsor Älvsbyhus och övriga sponsorer som hjälper oss att fortsätta kunna sprida rörelseglädje i kommunen.

Våra träningsgrupper Estelle, Tove, Regina, Astrid, Liv, Greta och Eva är döpta efter nya och gamla Älvsbyhusmodeller.
Kolla in Älvsbyhus modeller här:

https://www.alvsbyhus.se/vara-hus/

https://www.alvsbyhus.se/vara-hus/tidigare-husmodeller/
 
Älvsbygymnasternas föreningsoverall

Älvsbygymnasterna och Vera Sport samarbetar kring gymnastik- och profilprodukter. Alla medlemmar i Älvsbygymnasterna har rabatt på Vera Sports alla produkter samt Älvsbygymnasterna:s profilkläder. 

Alla som vill handla måste skapa ett eget konto på Vera Sport. För instruktioner kring hur man skapar ett konto läs under rubriken "Beställa profilkläder" här på hemsidan.

Föreningsoveraller och andra produkter kan köpas via Älvsbygymnasternas Web shop hos Vera Sport
verasport.se
Har ni ett spelkonto på Svenska spel så koppla det gärna till Älvsbygymnastena om ni vill sponsra oss.

https://www.svenskaspel.se/grasroten/sok?q=%C3%84lvsbygymnasterna%20%C3%84lvsby%20IF&qc=grasrot