SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.

Roligt Sommarläger i Älvsbyn
2021-07-31 22:15
Lägerdeltagarna tränade bland annat barr, ett av de fyra tävlingsredskapen. Foto: Anders Åberg

Älvsbygymnasterna bjöd med kort varsel in till Sommarläger i Kvinnlig Artistisk Gymnastik. Fem egna gymnaster, tre från Jokkmokk och en från Umeå fick plats och därmed möjlighet till stor glädje, utveckling och gemenskap under två dagar i Älvsbyn.

 

Idén om Sommarläger föddes inom Älvsbygymnasterna 2015 då föreningen hade flera unga gymnaster som också var duktiga tränare. Tanken ledde till tvådagarsläger där Älvsbygymnasterna stod för tränarna och de gymnaster som ville från regionens föreningar fick anmäla sig direkt, istället för via sina föreningar, och delta utan att ta med egna tränare.

 

Ett jättekul läger med kort varsel

På grund av Coronapandemin dröjde beslutet om läger och inbjudan gick ut med kort varsel. Trots att det var mitt i semestern fylldes lägret för gymnaster som tränar på Steg 5 & 6 på bara några dagar. Deltagarna från Älvsbygymnasterna, Polcirkelgymnasterna och Umeå GF anlände glada och förväntansfulla - och de blev inte besvikna.

- Det är jättekul, säger flera gymnaster under en av fruktstunderna och berättar villigt vad de fått göra hittills under lägret.

 

Grundträning, svårigheter och andra aktiviteter

Lägerdeltagarna tränade hopp, barr, bom och fristående, de fyra tävlingsredskapen i Kvinnlig Artistisk Gymnastik, plus trampolin och trampett som är bra hjälpmedel vid inlärning av vissa övningar. De bjöds på pass med allt från grunder till svårigheter; såsom till exempel dubbla volter från trampett ner i grop, flickisar och saltos på bom, jättesvängar med pass i barr och mycket mer. Alla fick prova något nytt och stämningen var på topp. Första dagen avslutades med "rund-pingis" på gymnastikvis vilket involverade ett par tjockmattor, ett hinder och en pitatesboll. Det var en aktivitet som bjöd på många leenden.

 

Träningsvärk, gemenskap och inspiration

Det var härlig energi i gymnastikhallen. Alla tränade på bra, kämpade väl och utmanade sig själva på sin egen nivå; stöttade och peppade av tränarna. Särskilt värdefullt och inspirerande var det att få träffas och träna tillsammans med andra, om än med avstånd. Träningsvärken lät dock inte vänta på sig, men för den som älskar gymnastik är det värt det.

 

En "veteran" och en "debutant" på tränarsidan

Älvsbygymnasternas Steg 3-utbildade tränare Linnea Åberg, 22 år, har varit med från start och det här blev hennes 23:e Sommarläger. Vid sin sida hade hon Linda Jacobsson som debuterade som tränare på föreningens Sommarläger. Till vardags är de båda tränare för gymnaster på Steg 5 & 6 tillsammans. Inför lägret erbjöd sig Katarina från Jokkmokk, mamma till en av gymnasterna tillika tränare i Polcirkelgymnasterna, att hjälpa till. Det togs tacksamt emot i barr och möjliggjorde dubbelpassning på redskapet - något som var mycket värdefullt för alla inblandade.

 

Älvsbygymnasterna som deltog på lägret var Jonna, Lovisa och Elma från träningsgruppen Tove; Hilma och Maja från gruppen Estelle. De var glada och nöjda med lägret.

 

 

SKRIBENT: Brittmari Åberg

Sommarläger 2021 - nu kan du anmäla dig!
2021-07-09 19:28

Uppdaterad 2021-07-16

 

Anmälningar för Läger 2 och möjligheten att ställa er i kö är öppna fram till 2021-07-18 kl. 12. Åldern och nivåer är också uppdaterade. Vi välkomnar gymnaster från 6 år och uppåt samt att Läger 2 kommer att också träna steg 1 och 2.

 

Våra populära Sommarläger i Kvinnlig Artistisk Gymnastik är tillbaka! Äntligen! Med kort varsel kör vi två läger, vid stort intresse undersöker vi om vi kan köra fler. Vi arrangerar små läger och följer förstås gällande rekommendationer ang. Covid-19. 

 

Till dessa läger får du som vårdnadshavare anmäla ditt/dina barn själv. Vi står för tränare. Sista anmälningsdag till ordinarie läger är 15 juli 23.59.50.

 

  • Läger 1: 22-23/7 nivå Steg 5 & 6, födda 2013-2002
  • Läger 2: 24-25/7 nivå Steg 3 & 4, födda 2013-2006

 

Klicka här för att komma till bokningen

 

Inbjudan 

 

Älvsbygymnasternas Coronaregler 

 

Följ oss gärna på Facebook och i våra evenemang där!

 

Varmt välkommen med din anmälan!/ Älvsbygymnasterna genom Brittmari Åberg

Lyckad föreningsutmaning på distans
2021-06-13 21:16
Många repetitioner genomfördes under föreningsutmaningen av bland annat benlyft och armhävningar. Foto: Älvsbygymnasterna

Lyckad föreningsutmaning på distans

 

Älvsbygymnasterna arrangerade sin första "digitala" utmaning förra lördagen och det var minst sagt en stärkande upplevelse. Bland annat genomfördes 10 000 armhävningar inom loppet av tre timmar av sammanlagt 114 deltagare från fem föreningar. 

 

Hur kom ni på idén att arrangera en föreningsutmaning?

- Idén om en digital utmaning kom från en av föreningens ledare som tog initiativet till att anordna ett digitalt event då Anatoli Cup, en tävling i styrka och smidighet som föreningen arrangerar vid terminsslut, tvingades ställas in ännu en gång på grund av rådande pandemi, säger Elisabet Ölund som är tävlingsansvarig inom Älvsbygymnasterna och ingick i projektgruppen kring föreningsutmaningen. 

 

Ville bidra till rörelseglädje i regionen

- Vi ville kunna fortsätta sporra föreningarna, alla aktiva och deras familjer till styrke- och smidighetsträning, berättar initiativtagaren.

 

Utmaningen utformades för att vara tillgänglig för alla. Den skulle gå att genomföra hemma eller utomhus, själv eller i grupp. De åtta utmaningsövningarna som valdes ut påminde om de i Anatoli Cup. Deltagarna hade mellan klockan 10 och 13 på sig att utföra så många repetitioner som möjligt av varje övning och rapportera in antalet till Älvsbygymnasterna, varefter föreningarnas snittpoäng räknades ut. Hur det gått för föreningarna avslöjades vid prisutdelningen, som hölls via en digital plattform, senare samma kväll.

 

23 000 rygglyft 

De deltagande föreningarna, Älvsbygymnasterna, GK Norra Norden, Polcirkelgymnasterna Jokkmokk, IFK Arvidsjaur GK och Lulegymnasterna, genomförde tillsammans cirka 2 000 rusher á 50 meter, 2 000 brytningar, 9 000 grodhopp, 10 000 armhävningar, 11 000 tricepsdips, 11 500 fällknivar, hela 23 000 rygglyft och 23 500 bensparkar.

 

Vissa utförde utmaningen enskilt, andra med sin familj eller träningsgrupp. Freja Ivanova körde hemma tillsammans med sin mamma Krasimira som är nybliven KvAG-tränare i Älvsbygymnasterna. 

- Det var jättekul faktiskt, både jag och Freja tyckte om utmaningen, säger Krasimira.

 

"Man blir stark och får kondition"

Syskonen Emelia och Ellen Lundberg, Älvsbygymnasterna, körde också utmaningen tillsammans på hemmaplan. 

- Tävlingen var rolig men det var väldigt varmt eftersom vi gjorde övningarna ute, säger Emelia. 

 

Att det var jobbigast att springa var de ense om - och det var de inte ensamma om att tycka. 

- Tävlingen var bra, man blir stark och får kondition, konstaterar Ellen.

 

Uppskattat av deltagarna

"Superrolig" var det mest ikryssade svarsalternativet som beskrev hur utmaningen hade varit. "Tung" och "Det blir träningsvärk" var ett par andra flitigt använda kryssrutor. 

 

Hur tycker ni i projektgruppen att det har gått?

- Vi är imponerade av all aktivitet som har genomförts ute bland deltagarna i föreningarna. Genom att Föreningsutmaningen genomfördes digitalt kunde alla åldrar delta vilket var extra roligt för de som inte har haft möjlighet att delta på någon tävling under terminen och för andra som ville ha en extra utmaning innan sommarledigheten. Föreningsutmaningen har fått positiv respons och gett nya erfarenheter, summerar Elisabet Ölund dagen.

 

 

SKRIBENT: Brittmari Åberg

 

Tävlingen var för kort
2021-05-23 20:23
Älvsbygymnaster deltog i terminens sista gemensamma tävling. Foto: Linnea Åberg

Tävlingen var för kort

 

Sex tävlingssugna Älvsbygymnaster deltog under lördagen i terminens sista gemensamma Stegserie­tävling för klubbarna i region Norr. Lovisa Grahn och Jonna Isaksson debuterade på Steg 5; det blev även deras första digitala tävling.

 

Hela "extraträningsgänget" på torsdagar, alltså de gymnaster som valt att träna ett extra redskapspass per vecka, var med på tävlingen som genomfördes i Umeå GF:s regi.

-  Det var roligt att alla ville vara med, säger tränare Linnea Åberg.

 

Tävla är roligt

Den digitala tävlingen genomfördes på ett nytt sätt, där gymnasterna från varje förening körde igenom sina livesända tävlingsserier utan att invänta domarnas bedömning mellan de olika tävlande. Det gjorde att själva tävlingsmomentet gick ovanligt fort.

 

- Tråkigt att den var kort för det är roligt att tävla, säger Lovisa.

 

Lovisa och Jonna debuterade

Första gången på Steg 5 kändes bra för de båda debutanterna i klassen. Lovisa tävlade hopp och bom och var nöjdast med rondathoppet till mattberget. Jonna körde Mångkamp, d.v.s. alla fyra redskap inom Kvinnlig Artistisk Gymnastik.

 

- Överslag (på hopp) kändes bra och "mattan" också. Det kändes bra att tävla, säger Jonna.

 

Inte lika bra som vanligt

Hilma Lindahl tyckte inte att tävlingen hade känts lika bra som vanligt.

- Det kändes stressigt att tävlingen var så kort, säger hon.

 

Hilma var nöjdast med redskapet hopp, Elma Stenvall var nöjdast med barr och bom, Varja Nialepka med det första hoppet och Maja Jacobsson var nöjd med allt.

- Det var kul att tävla, summerar Varja.

 

 

SKRIBENT: Brittmari Åberg

 

"Det kändes som en träning"
2021-05-01 11:49
En annorlunda prisutdelning. Foto: Anders Åberg

Det blev silver på bom - den enda grenen Linnea Åberg, Älvsbygymnasterna, ställde upp i - under helgens digitala tävling i Kvinnlig Artistisk Gymnastik. Det var hennes första tävling på femton månader.

 

Linnea Åberg, 21, är van att träna nästan själv sedan restriktionerna hårdnade samtidigt som åldersgränsen för lättnader höjdes. Hon tränar två kvällar i veckan, varav en med tränare.

 

"Det kändes som en träning"

Att kliva in på tävlingsarenan blev därför ingen större skillnad för henne. Sällskapet bestod av henne själv och två filmare. Det fanns ingen som hejade och ingen att heja på, fastän de var nio deltagare i klassen CoP där Linnea tävlade.

 

- Det kändes som en träning, konstaterar hon.

 

Två fall på enda redskapet

Linnea bjöd på en svår bomserie men fick inte alla övningar godkända. Hon hade dessutom två fall och ett par större vingel, men en i övrigt fin stil och andra lyckade moment räckte till en silvermedalj. Mest nöjd var hon med en gymnastisk kombination på förträningen.

 

- Jag kände mig lätt i kroppen, säger Linnea.

 

Linnea tävlade endast bom eftersom hon fortfarande rehabiliterar sin axel efter en skada i slutet av augusti. Dessutom är gymnastikhallen hon använder inte fullt utrustad för KvAG.

 

Tränar med Lulegymnasterna

Linnea tränar med Lulegymnasterna sedan 1,5 år tillbaka. När hon tappat sin tränare inom Älvsbygymnasterna vände hon sig till föreningen i grannkommunen som tog emot henne med öppna armar. De har sett till att hon kunnat fortsätta träna under Coronapandemin, även när hon ensam blev "för gammal" inom KvAG, något Linnea är mycket tacksam för.

 

Linnea tävlar fortfarande för Älvsbygymnasterna - där hon även är tränare.

 

 

SKRIBENT: Brittmari Åberg

Digital tävling Steg 5-7
2021-04-25 09:03
Älvsbygymnaster deltog i digital tävling. Foto: Linnea Åberg:

"Det var roligt" och "Allt gick bättre än vanligt" summerar Älvsbygymnasterna Hilma Lindahls, Maja Jacobssons och Elma Stenvalls upplevelse av årets första tävling.

 

I lördags kunde en försiktig premiär hållas inom Kvinnlig Artistisk Gymnastik här uppe i region Norr, eftersom Gymnastikförbundet meddelat att digitala tävlingar är tillåtna inom gymnastiken - under särskilda former. Totalt deltog 13 gymnaster från tre föreningar.

 

Bland de bästa serierna

Träningskompisarna Hilma, Maja och Elma tävlade på Steg 5 och var rörande eniga om att det varit roligt att tävla - och att det kändes lite annorlunda med en digital tävling.

 

- Allt vart bra och det var roligt, konstaterar Elma.

 

- Kul när de är nöjda över sina prestationer och tycker att det har varit roligt. Jag är även väldigt glad för gymnasternas skull att de lyckades göra flera serier som kan vara bland de bästa jag sett dem göra, säger tränare Linnea Åberg.

 

Utmanat sig själva

Hilma, Maja och Elma tyckte alla att allt hade gått bättre än vanligt.

- Det var jätteroligt att tävla och det gick jättebra på allt, säger Hilma.

 

- Jag tror att tävlingen har varit ett bra mål i sikte de senaste veckorna som har resulterat i att i alla fall några av gymnasterna har utmanat sig själva på ett positivt sätt för att lyckas med sina serier, säger Linnea Åberg.

 

Blickar framåt

Tränaren hoppas att några fler tävlingssugna träningskompisar ska få möjlighet att vara med nästa gång. Kanske kan alla bli lite extra inspirerade av Majas summering av tävlingsdagen:

 

- Allt var roligt, det kändes lite konstigt att det var digitalt, allt gick bättre än vanligt.

 

 

SÅ HÄR GICK DEN DIGITALA TÄVLINGEN TILL:

Varje förening tävlade från sin egen gymnastikhall, endast tävlande från samma träningsgrupp fick lov att delta, domarna dömde hemifrån och endast en ledare, en livefilmare och en reservfilmare fick vara på plats. Ingen publik - förstås. Självklart vidtogs även alla "vanliga" åtgärder som finns på plats för att minska risken för smittspridning.

 

 

SKRIBENT: Brittmari Åberg

 

Kommande aktiviteter
Inga aktiviteter inbokade
Nyheter från föreningen
Älvsbygymnasterna, 07/09 19:52 
Älvsbygymnasterna, 06/09 21:54 
Älvsbygymnasterna, 31/07 21:51 
Älvsbygymnasterna, 05/07 09:59 
Älvsbygymnasterna, 22/12 19:51 
 
Stort tack till vår huvudsponsor Älvsbyhus och övriga sponsorer som hjälper oss att fortsätta kunna sprida rörelseglädje i kommunen.

Våra träningsgrupper Estelle, Tove, Regina, Astrid, Liv, Greta och Eva är döpta efter nya och gamla Älvsbyhusmodeller.
Kolla in Älvsbyhus modeller här:

https://www.alvsbyhus.se/vara-hus/

https://www.alvsbyhus.se/vara-hus/tidigare-husmodeller/
 
Älvsbygymnasternas föreningsoverall

Älvsbygymnasterna och Vera Sport samarbetar kring gymnastik- och profilprodukter. Alla medlemmar i Älvsbygymnasterna har rabatt på Vera Sports alla produkter samt Älvsbygymnasterna:s profilkläder. 

Alla som vill handla måste skapa ett eget konto på Vera Sport. För instruktioner kring hur man skapar ett konto läs under rubriken "Beställa profilkläder" här på hemsidan.

Föreningsoveraller och andra produkter kan köpas via Älvsbygymnasternas Web shop hos Vera Sport. OBS! Under hösten -21 utgår nuvarande modell av föreningsoverallen.
verasport.se
Har ni ett spelkonto på Svenska spel så koppla det gärna till Älvsbygymnastena om ni vill sponsra oss.

https://www.svenskaspel.se/grasroten/sok?q=%C3%84lvsbygymnasterna%20%C3%84lvsby%20IF&qc=grasrot